Innebandycup för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning

Svenska mästarna i innebandy, Storvreta IBK, startar en ny innebandycup och gör en satsning på ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Syftet är att göra det möjligt för fler ungdomar att spela innebandy och bryta utanförskapet för ungdomarna.

Mika Kohonen. FotoMed utgångspunkt från det egna laget Örnarna kommer verksamheten att utvecklas i flera olika led. Föreningens ordförande Mats Åkerlund ser initiativet som ett nytt kapitel i föreningens historia:

– Parallellt med våra framgångar med elitlaget ska vi nu förstärka vår ungdomsverksamhet. Det här är en del av den satsningen. Vi vill göra vad vi kan för att bryta ungdomars utanförskap och göra det möjligt för så många som möjligt att känna glädjen på innebandyplanen.

Storvretacupen blir en del av Special Olympics

Storvretacupen, världens största innebandycup, kommer redan i år att få benämningen Special Olympics. En särskild del av cupen kommer att få namnet Mika Kohonen Trophy. På sikt hoppas föreningen på deltagande av funktionshindrade ungdomar från flera olika länder.

– För mig är kärleken till idrotten i allmänhet och innebandyn i synnerhet något som jag vill att alla ska få ta del av, på lika villkor. Vi har ett lag, (som ska bli två), för ungdomar med funktionshinder i vår förening Storvreta IBK, och den glädje till sporten dessa ungdomar har visat upp de gånger jag har besökt deras träningar önskar jag att alla får känna! Jag har en kusin som är utvecklingsstörd, så jag vet på nära håll vad det innebär och vilka hinder samhället ibland sätter upp för dessa ungdomar. Mika Kohonen Trophy under Storvretacupen är en möjlighet att riva åtminstone några av dessa hinder. Innebandyn har gett mig så otroligt mycket genom åren, och kan jag ge något litet bidrag tillbaka gör jag ödmjukt och tacksamt det, Mika Kohonen, lagkapten i Storvreta.

Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning.

– Det är jätteroligt att Storvreta IBK och Mika Kohonen har tagit det här initiativet till samarbete med oss. I vårt samarbete med Gothia Cup i fotboll och Kim Källström Trophy har vi märkt att detta gynnar alla inblandade parter. Vi är övertygade om att Storvretas satsning kommer att locka många lag till turneringen, säger Jonathan Sandberg, Sports Director på Special Olympics Sweden.

Innebandy i särskolorna

Storvretas satsning sträcker sig vidare till Uppsalaområdets särskolor. Storvreta IBK kommer med start under hösten 2011 besöka gymnastiklektioner när man spelar innebandy, detta för att assistera läraren samt att inspirera ungdomarna till att börja med sporten på sin fritid. De skolor som man kommer att samarbeta med i Uppsala är bland annat Fyrisskolan, Jällaskolan, Bolandsgymnasiet, Eriksbergsskolan, Stenhagenskolan och Valsätraskolan, Eriksbergsskolan, Stenhagenskolan och Valsätraskolan.

Hela projektet finansieras av Svenska Innebandyförbundet, Handikappidrotten och Uppsala kommun.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta