Historiskt svenskt guld i Handi-VM

När de funktionshindrade svenska herrgolfarna tog emot guldmedaljerna på Bokskogens Golfklubb utanför Malmö var en historisk VM-seger bärgad. För alltid kommer Sveriges namn att stå först på den gigantiska segerbucklan.

En enarmad golfare som svingar klubban. Foto– Visst känns det lite speciellt att vinna den första lag-VM-tävlingen någonsin, säger den svenske förbundskaptenen Daniel Stark.

Ska sanning fram var det inte mycket till kamp när tävlingen avslutades andra veckan i augusti. Det svenska laget, som bestod av Björn Ljunggren, Tranås GK, Joakim Björkman, Fulleröd GK, och Johan Kammerstad, Eskilstuna GK - Jörgen Tjellander, Mosjö G&CC, stod över singelspelet - var aldrig hotat. Laget mer eller mindre krossade de övriga deltagande nationerna. Segermarginalen blev till slut 14 slag före silverlaget från Danmark.

Bäst i guldlaget Johan Kammerstad. Trots hård vind med byar upp mot 20 sekundmeter och regntung bana gick han runt ett över par.

– Ett kvitto på att spelet sitter. Jag är jättenöjd med tanke på hur svårspelet det egentligen var, sa Kammerstad, som naturligtvis fick uppskattande ord av lagkompisarna.

Både Joakim Björkman och Björn Ljunggren hade det tufft.

– Puttarna ville inte i, annars var spelet ok, konstaterade Joakim Björkman.
Björn Ljunggren hade andra problem:

– Jag drabbades av yrsel på 14:e hålet. Gick nio över par på de fyra sista hålen. Tur att jag kunde fortsätta i alla fall...

För Sveriges andralag blev det till slut en åttonde plats. Bronspengen, efter de danska silvermedaljörerna, tog Japan som också har visat intresse för att arrangera nästa Lag-VM. Japan har cirka 15 miljoner golfare och mer än 2 500 golfbanor men i landet finns endast 200 aktiva funktionsnedsatta som spelar golf.

– Personligen hoppas jag att vi får möjlighet att arrangera Handi-VM i Japan inom en snar framtid. Det skulle betyda mycket för utvecklingen av golf för funktionsnedsatta, sa Takuya Akiyama, som är yngst i det japanska laget.

Hela laget jublade när det stod klart att Japan tog en medalj.

– Detta var verkligen oväntat och jag är så lycklig. Vi har haft en fantastisk vecka i Sverige och kom hit för att lära, sa den färska bronsmedaljören Ryotaro Koike.

Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson höll i den avslutande prisutdelningen och var både stolt och glad över den svenska framgången:

– Det här var ett lyft för golfsporten och visar att golf verkligen är en idrott för alla!


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta