Gym för funktionshindrade

Hallå där Lotta Utterström, verksamhetschef för Friskis och Svettis i Linköping. För en tid sedan samlade en Linköpingsbo in 3 500 namnunderskrifter för att det skulle startas ett gym i stan som kan ta emot funktionshindrade. Snart ska ni öppna ett.

Har ni fått några reaktioner från andra medlemmar?

– Enbart positiva! Och jag tror inte att det kommer att vara några som helst bekymmer. Vi har ju redan nu en stor variation bland våra besökare; unga, gamla, vältränade och nybörjare.

Vad erbjuder ni speciellt för funktionshindrade?

– Det kommer till exempel att finnas sjukgymnaster som kan instruera och lägga upp individuella träningsprogram. Här kan man få hjälp att träna i specifikt anpassad utrustning, till exempel att stå- och gåträna i barr.

Vilka framtida möjligheter ser du i gym för funktionshindrade?

– Jag tror absolut att verksamheten kan komma att sprida sig över landet. Men det krävs en samarbetspartner som kan ta kostnaden för specialutbildad personal i gymmet. Friskis och Svettis är ju en ideell förening och har inte möjlighet att ta sådana utgifter.

Hur klarar ni ekonomin?

– Verksamheten är ett försök som kommer att pågå i minst två år och har blivit möjligt tack vare ett samarbete mellan Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO, i Linköping, kommunen och Friskis och Svettis.

Ser ni några svårigheter med verksamheten?

– Ja, det är att nå ut till målgruppen, framför allt till dem som inte har någon kontakt med sjugymnast eller rehab i dag. Vi vill ju också nå dem som aldrig tränat förut!

Vad händer nu?

– Den 7 januari klockan 11.00 invigs gymmet med pompa och ståt!


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta