Synskadad siktar mot Paralympics 2012

15-årige Rickard Straht har som mål att springa 400 meter I Paralympics i London 2012. Under tiden fortsätter han att målmedvetet träna och förbättra sina resultat.

Löpare i solnedgång. FotoRickard Straht är gravt synskadad och tränar och tävlar i friidrott. Han började med att prova på friidrott i IFK Lund 2006 och i takt med att han blev bättre blev också målbilden tydligare. Rickard Straht tränar och tävlar både individuellt och i träningsgrupp. Precis som träningskompisarna blir det en sex, sju pass i veckan.

I dag har Rickard Straht med hjälp av tränare Ingemar Lundgren förfinat sin teknik och har utvecklats till en lovande sprinter och längdhoppare. 2009 har han blivit svensk seniormästare på 200 och 400 meter liksom ungdomsmästare i klassen för gravt synskadade, S1/S2.

Genom att hålla koll på motståndarna med hjälp av hörseln, räkna steg och fokusera på att hålla en rak linje så har framgångarna kommit.

Nu är målet att komma med i landslaget och springa för Sverige i Paralympics 2012 i London.

Källa: Skånska Dagbladet


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta