Golfturnering för funktionshindrade

Golf är en sport som attraherar många utövare i Sverige och resten av världen. Funktionshindrade är inget undantag. Handigolfen har till och med en egen tour.

– Golf för funktionsnedsatta är sedan 1996 integrerad i Svenska Golfförbundet, SGF:s ordinarie verksamhet. 1993 startade tävlingsverksamheten och numera anordnas flera tävlingar på olika banor runt om i landet. På hösten avgörs hela touren i en final, berättar Björn Botold, ordförande i Handigolfgruppen på Svenska Golfförbundet.

Syftet med tävlingarna är att skapa ett forum för funktionsnedsatta spelare att mötas och utveckla sitt golfspel. Huvudarrangör är SGF i samarbete med distrikt och lokala klubbar över hela Sverige. Sverige har också ett landslag som deltar i internationell tävlingsverksamhet. Svenska Golfförbundet och Special Olympics arrangerar även en tour som vänder sig till personer med psykisk funktionsnedsättning, SO-HandiGolf Tour.

Kriterier för att spela och tävla

Björn Botold berättar att det egentligen inte krävs något speciellt för att komma igång att spela Handigolf, förutom intresse. Däremot krävs ett så kallat Medical Pass om man vill tävla aktivt på HandiGolf Tour och internationella Handigolftävlingar.

Ett Medical Pass är intyg som visar att spelaren uppfyller kraven om minsta funktionshinder. Högsta hanicap för att få spela på touren är 36. Golfhandicap ges för att alla ska kunna mötas på samma villkor. Det betyder att man ska kunna spela och tävla med alla, oavsett vilken nivå man ligger på.

Hjälpmedel och bankrav vid Handigolf

Det finns olika hjälpmedel som den funktionsnedsatta spelaren kan använda men den vanligaste är golfbilen som underlättar att ta sig fram på banan. Paragolfer är en slags rullstol för de golfare som inte kan stå eller gå. Andra hjälpmedel som finns är exempelvis en armprotes för att hålla i klubban om man saknar arm och ett hjälpmedel till peggning (att sätta bollen på spiken).

– Hjälpmedel finns och banorna behöver normalt sett inte anpassas på något sätt. Vi har tagit fram ett program för att klubbarna ska bli mer tillgängliga, man tittar på allt från det att man kommer till klubbhuset till man kommer ut på banan och spelar på den. Det handlar om att det finns tillgängliga toaletter, att man kommer in till receptionen med rullstol med mera.

Rekryteringen av nya golfare med funktionsnedsättningar sker i 21 olika distrikt runt om i landet. Introduktionen exempelvis genom prova-på-dagar och träningar.

Fakta

Handigolfen startade som ett projekt 1992 i samverkan mellan SGF och Svenska Handikappidrottsförbundet med syfte att erbjuda funktionsnedsatta golfare att välja golf som sin idrott för rekreation och fritidssysselsättning. Projektet hade målsättningarna att få igång ett nationellt tävlingsutbud, att öka tillgängligheten för dem på golfbanor och i klubbhus samt att synliggöra spelarkategorin i golfsverige


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta