Fritidsaktiviteter för alla

Den 21 oktober lanserade Stockholms stad en webbplats med information om fritidsaktiviteter under projektet Fritid för alla. Detta som ett led i den tillgänglighetsanpassning av staden som ska vara klar år 2010”. Alla aktiviteter som finns med på webbplatsen ska vara tillgängliga för alla.

Fritid för alla har i uppdrag av Stockholms stads kommunfullmäktige att främja fritid för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar. En del i projektet är webbplatsen med samlad information om tillgängligt fritidsutbud, dvs. fritidsaktiviteter för den som ”har svårt att gå, se, höra eller förstå”. Alla aktiviteter som finns med på webbplatsen ska vara tillgängliga, vilket enligt Stockholm stads webbplats betyder att man ska kunna komma dit med rullstol, få stöd eller extra hjälp med att förstå vad man ska göra under aktiviteterna.

Informationen är i första hand till för barn och ungdomar men sidan innehåller även fritidsaktiviteter för vuxna och föreningar och andra arrangörer kan själva tipsa om aktiviteter där alla som vill komma är välkomna.
Målet med Fritid för alla är enligt Stockholms stad att ”barn och ungdomar med olika funktionsförmåga ska kunna delta fullt ut i de aktiviteter och verksamheter de är intresserade av” samt att de ”ska bli sedda och respekterade för vem de är och få lite extra stöd om det behövs”.

Webbplatsen ska innehålla idrottsaktiviteter som basket, fotboll, innebandy och ridning samt mer kulturinriktade aktiviteter inom Kulturskolans Resurscenter. Även information om tillgängliga lekplatser, teatrar, museer, sim- och idrottsplatser samt natursköna platser ska finnas på webbplatsen.

Fritid för alla, öppnas i nytt fönster


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta