Fotbollsturnering för utvecklingsstörda

I sommarens stora fotbollsturnering, Gothia Cup kommer en ny klass att presenteras. En klass som vänder sig till fotbollsspelare med utvecklingsstörning från hela Europa. Klassen kan arrangeras tack vare fotbollsspelaren Kim Källström som sponsrar en klass för spelare med utvecklingsstörning.

Kim Källström i landslagströjan under en fotbollsmatch. Foto– Jag vill gärna ge barn och ungdomar med en utvecklingsstörning en chans att få spela fotboll på samma sätt som jag själv fått. Det här är något jag funderat på och velat göra under många år. Den som inspirerat mig till detta är min farmor som arbetade med barn och ungdomar med utvecklingsstörning under en lång tid. Min vilja är att så många som möjligt skall få chansen att ta del av den gemenskap och glädje som fotbollen ger. Att delta i världens största ungdomsturnering i fotboll, Gothia Cup, är ett minne för livet, säger Kim Källström.

Klassen kommer att kallas Kim Källström Trophy och blir en sjumannaturnering med mixade lag. Kim Källström spelar idag i Lyon och har ett förflutet i BK Häcken. Han har också varit med och vunnit Gothia Cup som ungdomsspelare.

Turneringen blir en del av Gothia Cup och sker i samarbetet med Special Olympics. En internationell organisation som enbart riktar sig till ungdomar med utvecklingsstörning.

– Vi är jätteglada och det känns som ett riktigt kul samarbete. Gothia Cup är världens största fotbollsturnering för ungdomar och samlar varje år 35 000 spelare från hela världen. säger Jonatan Sandberg, Sports Director för Special Olympics Sweden.

– Vi på Gothia Cup är mycket entusiastiska och laddade inför den nya klassen. Stödet från Kim är fantastiskt och gör det möjligt för fler internationella lag att delta. På så sätt kommer klassen att bli en naturlig del av hela turneringen. Att få möta lag utanför Sverige är också en av många positiva händelser som gör Gothia Cup så unikt, säger Roger Andersson, marknadsansvarig på Gothia Cup.

Gothia Cup pågår 17-23 juli.

Kim Källströms Trophy spelas 17-21 juli.

Gothia Cup är världens största och mest internationella ungdomsturnering i fotboll. Varje år deltar över 1500 lag från närmare 70 nationer.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta