Enklare att turista i Sverige för personer med fysiska funktionsnedsättningar

Det är tyvärr långt ifrån självklart att personer med funktionsnedsättning kan semestra i Sverige. Att söka och hitta tillgängliga turistmål har fram tills idag varit i princip omöjligt. Nu har sajten Turistmål.se lanserat en söktjänst som gör att Sveriges turism blir lite mer tillgängligt.

Brahehus. Foto– Vi har länge funderat på hur vi skall kunna underlätta för personer med fysiska funktionshinder att söka och hitta turistmål och aktiviteter. Vi har märkt ett stort intresse från Sveriges turistföretagare att de vill göra vad de kan för att kunna ta emot funktionshindrade personer. Med dagens lansering ger vi konsumenten och turistföretagaren ett enkelt sätt att mötas, säger Per Berg, försäljningschef på Turistmål.se

För att söka tillgängliga turistmål väljer man "Handikappanpassat" under "målgrupp" i den ordinarie sökningen på Turistmål.se. Man kan sedan ytterligare begränsa sin sökning geografiskt och/eller efter kategori. Det finns redan ett hundratal turistmål som anmält att de är tillgängliga och det blir fler för varje dag som går.

– Alla funktionshinder är individuella och därför har vi valt en modell där det är upp till turistmålen själva säga att "vi är tillgängliga". Det betyder inte att man har möjlighet att ta emot personer med alla typer av funktionsnedsättningar, men visar på att man har en ambition. Vi uppmanar sedan turistmålen att beskriva sin verksamhet och sina faciliteter. Detta gör det mycket enklare för konsumenten att göra ett grovt urval och sedan kontakta de intressanta turistmålen och undersöka förutsättningarna för sina individuella behov, säger Robert Bengtsson, produktchef på Turistmål.se.

Turistmål.se exponerar Svensk turism på nätet. Verksamheten startade 2008 av en grupp erfarna entreprenörer och över 4.600 vandrarhem, stugor, campingplatser, restauranger med mera är medlemmar.


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta