Elitidrott på lika villkor

Idrottsgalan firade 10-årsjubileum i år, men årets manliga idrottare kunde varken skytten Jonas Jacobsson eller simmaren Anders Olson bli, eftersom klassen inte är öppen för alla. Jonas Jacobsson och Anders Olson hänvisades istället till utmärkelsen Årets idrottare med funktionshinder.

Är inte Anders och Jonas män? frågar Gunvor G  Ericson och undrar varför man är så rädd för att de ska kunna nomineras till utmärkelsen Årets manlige idrottare. Hon menar att idrottsakademin nu borde lämna sitt gamla tankesätt och ge möjlighet för idrottare med funktionsnedsättningar att bli årets manliga idrottare, årets kvinnliga idrottare eller årets lag, i konkurrens med alla andra.

Miljöpartiets idrottspolitiska talesperson Gunvor G Ericson önskar sig ett jubileum för idrott på lika villkor, och menar att det är mer sportsligt att inte särbehandla handikappidrottarna.

Det vore lämpligt att idrottsakademien enas om att nästa års idrottsgala inte särbehandlar handikappidrottarna på elitnivå, menar Gunvor G Ericson.

Det är dags att leva upp till de idrottsliga ideal som en gång olympiska rörelsen tog fram. I en av de fundamentala principerna för spelen slås det fast att man inte accepterar någon form av diskriminering, säger Gunvor G Ericson.

Källa: Miljöpartiet


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta