Dykutbildning för funktionshindrade

Dyksporten har förändrats en del de senaste åren. Det beror bland annat på utveckling på utbildningsmaterial, pedagogik, dykutrustning samt en global dykturism som gjort det enkelt och bekvämt för alla att dyka. Nu finns även möjlighet för personer med funktionsnedsättning att utbilda sig och dyka.

DDI (Disabled Divers International) är en organisation som tillhandahåller utbildning och certifiering av dykinstruktörer. De i sin tur utbildar dykare med funktionsnedsättning och garanterar kvalitet kring utbildning och material. Med ett dykcertifikat från DDI kan man resa världen runt och dyka till den nivå ens certifikat medger. 

– En vanlig dykutbildning är väldigt standardiserad, man måste klara av alla moment för att bli en certifierad dykare. En dykutbildning enligt DDI blir däremot anpassad till elevens förmåga. Inom DDI finns även ett klassificeringssystem som gör att man kan utbilda och certifieras till dykare på flera nivåer, helt utifrån sina egna förmågor och hinder, säger Lasse Lindblad på Eco dive.

Alla kan dyka

Eco dive är en kombinerad dykskola och dykbutik med miljöprofil och en mjukare och lugnare skolverksamhet. Flera av medarbetarna har utbildning inom DDI. Eco dive erbjuder även utbildning för så kallade ”dive partners”. Det är en utbildning för den funktionshindrade dykarens dykpartner.

– Alla kan dyka, för oss på Eco dive med DDI-inriktning är det ingen skillnad. Det är både roligt, spännande och vackert att dyka, en upplevelse för alla! Sen finns det vissa aspekter med dykning för funktionshindrade som är en extra bonus. I vattnet är du viktlös, personer med ryggskador och andra muskel och nervskador kan ta sig fram nästintill lika bra som vem som helst.

– Med enkla hjälpmedel som handskar med "simhud" och simteknik kan man komma över rörelsesvårigheter som man har ovan ytan. Vi har även sett att människor med spasmer eller kramper kan röra sig under vatten betydligt enklare än ovan ytan. Vattentrycket på lite större djup kan även påverka muskler och nerver positivt.

Mer marknadsföring behövs

Eco dive berättar att de har hunnit utbilda en dykare redan samt att en person genomgår utbildning nu.

– Det är bara att erkänna att vi varit dåliga på att marknadsföra oss, de som kommit hit har aktivt sökt upp oss. Vi vill gärna åka ut och hålla föredrag inom organisationer och förbund, både om dykning i sig men främst om möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att dyka. Till alla som funderat på att dyka, sluta fundera och kom och prova … 


Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

Några sedlar på hög. Foto
Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.

Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

Löpare som springer på en gata. Foto
Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.

Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

Bokomslag till bok om paddling, skridskoåkning och lägerliv för personer med funktionsnedsättning. Foto
RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.

Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

En person som sitter i skogen och kollar när några åker BMX-cykel i skogen. Foto
Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.

Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

Två kälkhockeylag i kamp framför målet. Foto
Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.

Fler artiklar om Fritid

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Det är klart att Sverige är bra på saker när det gäller tillgänglighet, men bäst…?"

Ur Sofia Thoresdotters krönika "Min högsta önskan är att få det självklara"

Till krönikan
Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta