Livsstil & Relationer

9 av 10 föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar oroliga för framtiden

En mamma som kramar sitt barn. Foto
En ny omfattande undersökning från Trygg-Hansa och riksförbundet Attention visar att 87 procent av föräldrarna till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, ofta eller ständigt oroar sig för hur deras barns liv kommer att bli. Dessutom har så många som 83 procent tvingats gå ner i arbetstid eller sjukskriva sig på grund av att situationen kring barnet inte fungerar.

Barn med omfattande funktionsnedsättningar erbjuds färre aktiviteter

En föreläsningssal med studenter som sitter och lyssnar. Foto
Barn med omfattande funktionsnedsättningar erbjuds färre aktiviteter att delta i och är inte lika ofta närvarande och engagerade i aktiviteter som barn med typisk utveckling. Det visar Anna Karin Axelsson som i en doktorsavhandling vid Hälsohögskolan i Jönköping har studerat barns delaktighet i familjen.

Ny rapport om hur barn utvecklar teckenspråk och talad svenska

Omslaget till rapporten Hur händer det?
Hur kan man stötta barns språkutveckling så att de blir tvåspråkiga, på teckenspråk och talad svenska? Den frågan lyfts i en ny FoU-rapport från Specialpedagogiska skolmyndigheten. Rapporten "Hur händer det?" beskriver hur en hörande och en döv tvilling blir guidade i sitt tillägnade av tvåspråkighet och rapporten ger konkreta och detaljerade exempel på hur det går till.

Ökad förståelse för dyskalkyli

Närbild på en kulram. Foto
Matematiska inlärningssvårigheter, så kallad dyskalkyli, anses vara ungefär lika vanligt som dyslexi, lässvårigheter. Ändå är det betydligt mindre utforskat. Ett bidrag till att råda bot på detta presenteras nu vid Linköpings universitet.

TV för och om barn som har autism, asperger eller ADHD

Stephan Wilson Yüceyatak, programledare på Utbildningsradion. Foto
– Det är krävande att ha utbrott fem dagar i veckan tre timmar åt gången. Det tar hårt på en, minns 19-åriga Jimmy när han pratar om skoltiden. Med hjälp av ungdomars berättelser och fiktiva barnkaraktärer förklarar UR:s serie Orka hur det kan vara när man är barn och har till exempel autism, Aspergers syndrom eller ADHD. Och hur man kan få hjälp. Seriestart 15 oktober kl. 19.20 i Barnkanalen.

Fler artiklar om Barn med funktionshinder

Annonser:

LÄS MER HOS OSS

"Jag suckade, ett andetag fyllt av lättnad, följt av tystnad som tog över ljudet från den brummande takventilationen. Barnläkaren satt stilla, väntande på att vi skulle reagera."

Ur Madeleine Larssons krönika "Beskedet" - Till krönikan

LÄS MER HOS OSS

"När min dotter föddes för tre år sedan gick det inte alls till som föräldrautbildningen hade lärt mig. Att föda två månader för tidigt fanns inte i min världsbild."

ur Towe Paqualins krönika "Några tankar om perspektiv" - Till krönikan

 

Funkaportalen drivs av Stiftelsen Funka   |  E-post: redaktionen@funkaportalen.se   |    Kontakt   |   Om webbplatsen   |   Webbkarta